Tagek

Utolsó kommentek

  • kzoltana: :D Korábban úgy tudtuk, Schmitt Pál köztársasági elnök eg... (2012.03.31. 22:11) Schmitt Pál Bukása
  • One China: Szia. Semmi bajom a neveddel, s Tibet függetlenségével se ... (2009.05.21. 20:13) Free Tibet!
  • Utolsó 20

Feedek

2009.03.22. 14:00 FreeTibet

Gyurcsány Ferenc, a hős?

Naná, hogy nem. Lemondása továbbra is a mesterfokon játszott színjátékának réssze, viszont meg kell vallni, zseniális politikai húzás. (Már amennyiben a politika nem színjáték, vagy legalábbis nem csak az kellene, hogy legyen.)

Lemondott. Hol? Az MSZP pártkongresszusán. Ha két héten belül találnak új miniszterelnökjelöltet, kinek kell azt jóváhagynia? Az MSZP pártkongresszusának. Mint a régi szép időkben. Országgyőlési választások, ugyanmár. Jó, persze nyilvánvaló, hogy sem az MSZP-nek sem a kis pártoknak (kivéve talán a biztos bejutó Jobbikot), nem érdeke most egy országgyűlési választások megtertása.

Hogy miért volt zseniális lépés?

Először is mert elébe ment az ellene irányuló, későbbi, esetleges támadásoknak; elsöprő töbséggel választották újra pártelnöknek, nagy beleszólása lesz a pártlista összeállításába, legyenek a választások akár idén, akár jövőre.

Másodszor: Patthelyzet valamilyen szindten mindenképp volt, ha a további megszorítások szükségességét és a szociális beállítottságú MSZP-t nézzük. Az egy kamu, hogy ő nem szeretne a megoldások, a haladás, az oly szeretett reformok akadálya lenni. Ha akarta volna, minden továbi nélkül végigcsinálhatta volna ő is. De nem akarta. Így (továbrra is feltéve, hogy sikerül megfelelő jelöltet találni), a szükséges, "népnyúzó", kiadáscsökkentő lépések felelőssége nyugodtan rátolható lesz az egy évig regnáló új miniszterelnökre. A pártelnök pedig jöhet tiszta kézzel és tiszta lappal, ésmegszólíthatja a szociálisan érszékeny választókat, már akár 2010-ben.

Harmadszor: A gazdasági recesszió hatásai elérték Magyarországot. Az erről szóló hírek, az elbocsátások, a forint árfolyamának ingadozása, a kormányzat cselekvésképtelensége helyett szuper dolog lesz médiafelületethez jutni, ahol az MSZP és Gyurcsány pozitív, megoldáskereső szerepben jelenhetnek meg.

Negyedszer: Részben az előzőekhez kapcsolódik, hogy ugyanis közelegnek az Európai parlamenti választások. A június 7-ig hátralevő jó két és fél hónapot ki kell tölteni tartalommal, kapmányolni kell. Médiaszereplés kell. az elmúlt hetekben napvilágot látott közvéleménykutatások nem sok jót jósoltak az MSZP számára; a tegnapi bejelentésig jómagam is 20% alá vártam a pártot. Gyurcsány volt a rendszerváltás óta eltelt időben a legrosszabb népszerűségi indexű miniszterelnök, szintén negatív csúcs volt, hogy az ország lakóinak 91% szerint rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon.
Innen egy Gyurcsány által meghirdetett akármilyen reformprogram nem segített volna felállni. Gyurcsány lemondása viszont számos új opciót helyezett kilátásba.

Az ötödik pont legyen a kis parlamenti pártok lehendő ellehetetlenítése, akik közül az egyiket csak beletemetik a saját maga által ásott csapdába, míg a másik önként sétál bele.
Az új, szakértői, válságmegoldó kormány felállítása, amelynek kvázi kizárt dolog, hogy Bokros Lajos legyen a miniszterelnöke, "igazi MDF-gyilkos húzásnak tűnik". Az MDF jobbra kvázi teljesen elvágta magát és most elveszítheti az újonnan megcélzott, az MSZP-ből kiábrándult, technokrata szavazókat is. Két szék között a padlóra. Valamint ezzel egy kalap alatt (hö-hö-hö, értik, egy KALAP! alatt) sikerült elintézni a nemkívánatos vetélytárs politikai színrelépését is. ("Gyurcsány utálja Bokrost és fél tőle. Esze ágában nincs a politika közelébe engedni."
A másik parlamenti párt az SZDSZ a láthatatlan, bamba és naív pátelnökével az élen, az első telefonhívásra ajánlkozik azonnal. A koalícióba való visszatáncolás nem sok jót ígér, már ami a népszerűséget illeti. A lehendő megszorítások élharcosának lenni szintén nem valami hálás feladat. Hogy mégis valamilyen szakértői, egyéves kormánynak látom a legnagyobb esélyét, az azért van, mert az SZDSZ halálosan fél egy új parlamenti választástól és a biztos kieséstől. Még egy év biztos kényelem, az a tuti. Szentiványi meg mehet a lecsóba, vagy lehet esetleg külügyminiszter... Persze annak is megvan a lehetősége, hogy a kiigazítás jól sül el, az SZDSZ pedig újra szárnyra kap.

Hatodszor: Főellenségük, a Fidesz támadása. És itt jöhet a lehetőségek tárháza. Egyrészt Gyurcsány a hős és bátor, visszalépett. Az ország érdekeit tartja a szeme előtt, keresi a megegyezést, a kiutat a válságból. A Fidesznek pedig nincs programja, nem hajlandók a megegyezésre, különben is Orbán Viktor mondjon le.
A reformpárti, diplomás MSZP szavazók számára ott lesz a szakértői kormány, az inaktívaknak pedig  gondoskodó párt. A cél most nem a győzelem, hanem a Fidesz győzelmének mérséklése. Ehhez pedig elengedhettlen azon szavazók visszacsábítása, akik a háromigenes népszavazáson igennel szavaztak, viszont országgyűlési választáson soha nem szavaznának a Fideszre.

Hetedszer: A nagy válságmegoldás (amely kialakulásának jórészéért az MSZP és "személy szerint" Gyurcsány Ferenc a felelős), médiafelületet vesznek el a parlamenti pártok javára, a parlamenten kívüli jelentősebb erőktől (esélyesekként álljon itt a Jobbik és az LMP). Ha az Európai parlamentival együtt országgyűlési választásokat is tartanak, akkor a ballib oldaltól szavazókat raboló' LMP-nek nem lesz annyi ideje elépíteni magát.

Legyen itt most vége. Ha valami eszeme jut, még frissítek a dolgon.

Igen, nyolcadik:

Akár összejön az új kormány, akár előrehozott választások lesznek, Gyurcsány megteremtette a lehetőségét anna, hogy az MSZP támogatottsága emelkedni tudjon, hogy jobban szerepeljenek a választásokon. Ha júnus 7-én országgyűlési választások is lesznek, akkor a mozgósítás miatt szerepel jobban az MSZP, 2010-ig pedig javíthatnak, ha a bevezetett intézkedések meghozzák gyümölcsük; kintebb leszünk az adóságcsapdából, kevésbé csökken, nem csökken, növekszik a GDP, lesz mit eladni...

Szólj hozzá!

Címkék: mszp fidesz gyurcsány szdsz mdf lemondás kispártok következmények

A bejegyzés trackback címe:

https://freetibet.blog.hu/api/trackback/id/tr81092188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása