Tagek

Utolsó kommentek

  • kzoltana: :D Korábban úgy tudtuk, Schmitt Pál köztársasági elnök eg... (2012.03.31. 22:11) Schmitt Pál Bukása
  • One China: Szia. Semmi bajom a neveddel, s Tibet függetlenségével se ... (2009.05.21. 20:13) Free Tibet!
  • Utolsó 20

Feedek

2009.03.22. 16:00 FreeTibet

Új helyzet a jobboldalon?

Kész, vége, győzelem? A főellenség meg adta magát, lemondott, vagy legalábbis hátréblépett. A győzelem tehát nem teljes, még nem megsemmisítő erejű, ráadásul közvetlenül nem is tőlük jött a változás, az eseményeket nem ők irányítják.

Az első reakciók szerint a Fidesz célja az előrehozott választások. Az MDF felvetette ugyan, hogy jelöljenek az ellenzéki pártok új minisztetelnököt, a Fidesz ebbe viszont nyilván nem fog belemenni. Nem érdekük a paralment jelenlegi összetételében való kormányalakítás. Egy évig kormányozhatnának, és a szavazataikkal támogatnának egy olyan miniszterelnököt, aki a nem általuk okozott helyzetből kimozdítja az országot, jelentős megszorítások által. Kinek kell ez?! A rendrakás mégcsak rendben van, de ahhoz, hogy látszódjanak az eredményei ahhoz több év kell. Majd biztos hagynák magukat darabokraszedni az MSZP demagógiáitól 2010-ben. Szóval ez az eshetőség egy ostobaság. Nem is értem, hogy miért javasol ilyeneket az MDF, miközben másik oldalról épp most nyírják ki őket.

Az előrehozott választások lehetősége viszont alapvetően megint nem tőlük függ, hanem attól, hogy az MSZP talál-e az SZDSZ-szel, sz MDF-el, vagy esetleg mindkettőjükkel egy konszenzusos személyt. A szereposztásból egyenlőre az tűnik ki, hogy a szadi megy vissza a kormányba, míg az MDF játszhatja az ellenzékiséget. Nekik nyugisabb az "előrehozott választások, de"-ért harcolni, mert nem állnak olyan rosszul a közvéleménykuttásokon, mint az SZDSZ. Így hát a legnagyobb valószínűségét annak látom, hogy új miniszterelnökkel, új programmal, új kormány alakul egy évre, a jól bevált koalíciós partnerek támogatásával. Ha tippelni kellene akkor én Surányi Györgyöt tartanám a legesélyesebbnek.

A kiigazítás nem tudom mennyire lesz sikeres, az is lehet, hogy jól sül el a dolog. Megszorítások kellenek, leszek. A Fidesz nem fogja őket táogatni. Helyette a "ne az emberekkel fizettessék meg" és hasonló szociális demagógiákat fogunk hallani, miközben a konzervatív olvasókat megüti a guta. Az adok-kapok a maihoz hasonlóan fog zajlani. A Fidesz nem fogja elmondani, hogy ő mit tenne korányon, illetve nem fog közösködni a válságkezelésben. Ezért megkapja a jólbevált a Fideszenk nincs programja és nem hajlandók megegyezni vádat.

Ha nem változik semmi, a Fidesz, mint eddig, nem fog csinálni semmit, csak ül a babérjain és ismételgeti az eddig bevált szólamokat. Hallgat és várja, hogy a kormány beledőljön a saját kardjába. Győzelem, ha két hét alatt nem tudnak a parlamenti pártok közös jelöltet találni / nem megy át egy a Gyucsány által kiszemelt jelölt. Győzelem, ha egy, a Gyurcsánynál is szerencsétlenebb válságkezelő jelöltet sikerül választani. Győzelem, ha a recesszió és a világgazdasági válság kitart 2010 tavaszáig. Mivel a három lehetőség közül maximum az utolsóra látok valamennyi esélyt, a Fidesz koránt sincs kényelmes helyzetben.

Annál inkább a szélsőjobb. Kicsit kevesebb lesz a "Gyúrcsán' takaroggy", az eddigi stratégia viszont nem változik. Gyűjtőpártnak marad a Jobbik. A mozgósítás nem fog összejönni, Orbán Viktor és dalárdaköre bolond lenne elmenni a radikálisokkal együtt haknizni. Ezt feltételezhetően a Vona Gábor is tudja, ezért így tovább ostorozhatják a Fideszt az egyik oldalról, a kizsákmányoló, embereket megnyomorító neoliberális zsidó és mindenféle nagytőkét pedig a másikról.

Resume: a szélsőjobb 5% alatti szereplését csak egy magas választásokon való részvétel lehetetleítheti el. A Fidesz szimpatizánsok száma, de legalábbis az aránya az aktíabb, identitásukhoz visszataláló ballibek miatt csökenni fog. Előnyük még hatamas, behozhathatatlannak tűnő. A tétlenségbe (és az emberek hülyéneknézésébe) viszont még mindig bele bukhatnak 2010-ben.

Szólj hozzá!

Címkék: mszp fidesz gyurcsány szdsz mdf jobbik

A bejegyzés trackback címe:

https://freetibet.blog.hu/api/trackback/id/tr381092192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása